FAALANGST COACHING

Pieker je veel? Zit je veel in je hoofd? Denk je vaak dat je iets niet kunt? Vind je het lastig keuzes te maken? Twijfel jij vaak? Denk je dat anderen je niet leuk vinden? Heb je minder zin / ben je bang iets te ondernemen of interesseren veel dingen je niet meer zo? Ben je bang dat iets niet lukt/ ben je bang iets helemaal verkeerd zal gaan? Heb je soms het gevoel dat alles mis gaat bij jou?

Als je er last van hebt, is het tijd er iets aan te doen. Vooral als het je vaak verdrietig, jaloers, somber, angstig, zenuwachtig, óf ongelukkig maakt.

Angst

Van de vier basisemoties (blij-boos-verdrietig en bang) is bang (angst) op zich niet verkeerd. Net als iedere andere emotie kan angst namelijk ook nuttig zijn. Het houdt je scherp zodat je wanneer je geconfronteerd wordt met iets gevaarlijks je meteen actie kunt ondernemen!

Er is echter wel een verschil tussen reële angst (vrees) en angst. Als je situaties gaat vermijden en wanneer je al vreest voor iets vóórdat de situatie zich voordoet wordt je angst in stand gehouden. Naast de stoornissen die kunnen worden vastgesteld (denk bijvoorbeeld aan DSM-V: een gegeneraliseerde angststoornis, sociale angst, paniekstoornis of verlatingsangst) is er ook een vorm van angst die niet als een aparte aandoening wordt gediagnosticeerd: FAALANGST.

Faalangst wordt als een onderdeel van de aandoeningen hierboven beschouwd, maar kan ook losstaan als het een mildere vorm betreft. Angst gaat vaak samen met andere psychische klachten zoals een laag zelfbeeld, depressiviteit of slaapproblemen.

Faalangst

Faalangst is de angst om te falen. Je bent bang dat je iets niet kan. Je probeert bijvoorbeeld situaties te vermijden en je zit in je hoofd; piekeren, bedenkt “worst case scenario’s” en je gedachten zijn niet helpend.

Wist je dat ..?

…er 3 soorten faalangst zijn? Cognitieve faalangst (bang om te falen bij toetsen, bang dat je kennis niet genoeg is), sociale faalangst (bang om jezelf te laten zien bij anderen, bang voor wat anderen van je vinden, bang dat mensen je niet leuk vinden) en motorische faalangst (angst om te falen als je een fysieke inspanning moet doen). Meestal denken we bij faalangst alleen aan cognitieve faalangst maar ook sociale faalangst komt héél veel voor!

Lichamelijke, psychische en gedragsmatige reacties

Bij faalangst denk je vaak dat iets niet zal lukken. Je gedachten bepalen je gevoel en je lijf reageert hierop door bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, hartkloppingn, zweten, blozen, versnelde ademhaling, etc. Naast lichamelijke klachten kun je ook psychische symptomen ervaren zoals piekeren of denken dat anderen beter of leuker zijn. Gedragsmatige reacties zijn bijvoorbeeld perfectionisme, vermijdend gedrag en dingen uitstellen.

Wanneer hulp zoeken?

Wanneer je angst zo groot wordt dat je er last van hebt, het je belemmert en je je er rot onder voelt kan het verstandig zijn ermee aan de slag te gaan! Faalangst kan er ook voor zorgen dat je op den duur ernstige klachten krijgt zoals stress, een burn-out, een verkeerde ademhaling, hormonale schommelingen, een slecht werkend immuunsysteem, etc. Faalangst kan je dus fysiek en mentaal flink ziek maken. THE GOOD NEWS IS: er is zéker iets aan te doen!! Ben jij commited? Wil jij je faalangst goed gaan aanpakken?

Dan heb ik de oplossing voor jou!

Laat je niet stoppen door jezelf en je gedachten! Ontwikkel (zelf)vertrouwen!

Ik heb een 12 weken programma voor je waarin ik de basis met je bespreek rondom faalangst maar je kunt ook ALL IN gaan en kiezen voor het 6 maanden programma waarbij ik je dus een half jaar begeleid!

Iedereen worstelt wel eens met een vorm van angst; vliegangst, bang voor spinnen, faalangst, angst voor hoogtes…

Hier sta ik op “de griezelterrassen” in Italië. Zo heten ze echt… Op zich best te begrijpen want ik sta hier op een terras op 413 meter hoogte… Als je last hebt (gehad) van hoogtevrees is dat best wel een dingetje… 😉

Als ík het kan, kun jij het ook!!!

Hi! Ik ben Manon!

Ik gebruik mijn eigen ervaringen met de werkervaring die ik in bijna 30 jaar onderwijs heb opgedaan. Ook combineer ik wetenschap en uitgangspunten van de positieve psychologie in mijn sessies. Zo leer je inzien en kiezen wat helpend is voor jóu.

Ik heb al heel veel kinderen op de basisschool van hun faalangst af kunnen helpen en ook veel scholieren en jongeren mogen begeleiden bij faalangstreductie.

Mijn visie: wat helpend is voor kinderen; dus vanaf de basis, is ook goed voor jongeren en volwassenen. Ik heb mijn begeleiding in een vorm ‘gegoten’ die dus ook volwassenen hélpt! Ik ben dankbaar dat ik de afgelopen jaren al vele mannen en vrouwen heb mogen begeleiden rondom faalangst, mindset en bewustwording.

SUPER graag help ik JOU! Je gaat zélf de tools en tips gebruiken die je een boost zullen geven!

The importance of small steps…

Focus on the step in front of you. Not the whole staircase..

Als je (te) hoge eisen aan jezelf stelt dan duurt het langer voordat je je doel haalt. Of.. je behaalt je doel zelfs helemaal niet! Met kleine stapjes gaat het beter.

Step by step.. Day by day..

Ik heb twee fantastische trajecten voor je waar je uit kunt kiezen! Ook kun je kiezen voor een VIP-dag! (tijdelijk aanbod)

  • In het ene traject “The basics of FEELING GOOD in 12 weeks ” bespreek ik een aantal basisprincipes met je. Uiteraard stem ik dit helemaal af op jou en jouw behoeften. JIJ staat centraal.
  • Je kunt er ook meteen voor kiezen het traject FEELING F*CK*NG FANTASTIC in 6 months” te volgen. Hierbij moet ik je wel waarschuwen want je gaat écht een enorme positieve transformatie doormaken! Bovendien ontvang je bij dit traject vele bonussen en extra’s! Ook dit traject stem ik af op JOU. Jíj bent in the lead, ik weet wat ik jou aanbied rondom jouw ontwikkeling en je groei. Ieder programma heeft een basis maar ik maak het persoonlijk voor JOU! Dat maakt ieder traject uniek!
  • Mocht je nu denken… 12 weken, 6 maanden… euhm ik wil NU begeleiding? IT’S ON, time to make the magic happen! Ik kies ervoor om de rest van mijn leven “THE BEST” van mijn leven te maken en ik start NU? Dan is een V.I.P.-dag wellicht iets voor jou! Stel je voor dat je vanálles in 1 dag kunt bespreken, plannen kunt maken, tips kunt krijgen en in de watten wordt gelegd met drankjes, een lunch en dan ook nog een goodiebag krijgt! EEN dag geheel afgestemd op jou! EEN dag 1-1 coaching!