De KRACHT van autisme 👊

When you teach a person with autism, they teach YOU

Unknown

Nieuwe stiften

De drie nieuwe arceerstiften

Op mijn bureaublad staan allemaal bakjes. Potloden, arceerstiften, pennen, scharen, etc. In een hoekje, ‘uit het zicht’. Stijn komt binnen en gaat tegenover me zitten. Hij heeft metéén gezien dat er iets anders is. “Manon, heb je nieuwe stiften? Die roze, groene en gele?” Ik moet erom glimlachen. Ongelofelijk hoe sommigen kleine veranderingen zo snel kunnen opmerken. Het klopt. Achter mij, in het witte bakje staan 3 nieuwe arceerstiften. Stijn had dat meteen goed gezien. Oog voor details…

ASS

Iedereen heeft wel eens van autisme gehoord. In het huidige handboek (DSM-5) wordt er sinds mei 2013 geen onderscheid meer gemaakt tussen verschillende vormen van autisme (zoals bijvoorbeeld Asperger, klassiek autisme, PDD-NOS ) maar is er één diagnose: ASS. ASS is de afkorting van Autisme Spectrum Stoornis.
Ruim 1% van de Nederlanders heeft een vorm van autisme, dat zijn ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land.

Iemand met autisme

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen anders dan bij mensen zonder autisme. Hun manier van denken is ánders maar zeker niet minder! Mensen met autisme zijn dus ook zeker niet minderwaardig! Vaak wordt iemand ‘autist’ genoemd of wordt het woord “Autist!” als scheldwoord gebruikt. Wat zou het mooi zijn wanneer we niet meer zeggen dat iemand een autist IS maar dat iemand autisme HEEFT. Je kunt autisme hebben, net zoals je bijvoorbeeld blonde haren kunt hebben of dyslexie, of talent voor voetbal. Het is een eigenschap van je maar je hebt nog zóveel andere eigenschap dan alleen dat éne specifieke ‘ding’.

Bekende mensen met autisme

Hoe mooi is het dat er zóveel getalenteerde mensen zijn en waren met ASS! Er bestaan vermoedens van ASS bij mensen, die van grote betekenis waren (en nog steeds zijn!) voor de wereld🌍 zoals wetenschappers⚗️, politici🕊, artiesten🎵, filosofen🏛 en schrijvers🖋. Ik zal er een paar noemen: Albert Einstein, Isaac Newton, Napoleon Bonaparte, de eerste president van Amerika: George Washington, Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Beethoven, Socrates, Shakespeare. Zonder hun zag de wereld er nu heel anders uit!

Je hebt deze quote vast wel eens gehoord. Toch blijf ik hem treffend vinden. Niemand is minderwaardig. Laten we focussen op krachten van elkaar in plaats van op dingen die moeilijk gaan. Iedereen heeft talenten!

Het mooie van ASS

In dit blog zal ik niet ingaan op alle theorie over ASS. Daar is natuurlijk al heel veel over geschreven en dat is ook heel goed. Ik weet zeker dat dit onderwerp nog vaker aan bod zal komen in mijn blogs, maar wat ik nu graag wil is jullie meenemen naar de MOOIE kanten van ASS. Ik werk namelijk ontzettend graag met kinderen en jongeren met (kenmerken van) ASS.

Een ode aan de sterke kanten van autisme

Iedereen is anders dus ik wil zeker niet generaliseren. Toch vind ik dat mensen met ASS heel bijzonder zijn omdat ze beschikken over (véél van) onderstaande, prachtige eigenschappen:

 • Goudeerlijk
 • Hardwerkend
 • Liefdevol
 • Betrouwbaar
 • Kent de regels
 • Oog voor details
 • Goed geheugen
 • Kan goed alleen zijn
 • Analytisch
 • Systematisch
 • Standvastig
 • Weet veel over…
 • Objectief
 • Gevoelig
 • Perfectionistisch
 • Etc, etc…..

Puur & echt

Wat houd ik toch van het pure, het échte, betrouwbare van mensen met autisme. Zeker in deze wereld waarin veel mooier wordt gemaakt dan het is. Er zijn zóveel mensen met maskers op, fotoshop floreert want dingen worden mooier gemaakt dan ze werkelijk zijn. Wanneer je praat met iemand met autisme weet je dat er geen dubbele agenda is. Geen filtertje over een antwoord. Echt en puur. What you see is what you get & … I love it!

Voel wat ik voel voor jou

Ik hou van veel liedjes die Paul de Leeuw zingt; van zijn stem en van de teksten. Misschien ken je het liedje “Voel wat ik voel voor jou” van Paul, op de melodie van ‘Make you feel my love’ van Adèle. Het gaat over autisme. Luister het gerust, het is prachtig maar toch is er één ding dat me niet zo aan staat. Paul schreef het niet zelf maar de vader van een zoon met autisme. Hierin wordt autisme als een beperking genoemd. En hoe moeilijk autisme soms ook kan zijn, laten we het niet als een beperking zien maar als een KRACHT! Hoop dat je na het lezen van dit blog daar ook zo over denkt…

Autism isn’t a disability. It’s a different ability.

Unknown

Tot blogs! Until next time. Manon 💛

Heb je iets gehad aan dit blog? Je kunt je hieronder abonneren op mijn blogs zodat je vanzelf op de hoogte wordt gebracht via je mail wanneer er weer een nieuw blog online staat! Vind je dat anderen dit blog ook zouden ‘moeten’ lezen? Deel dit blog dan en help anderen.

Auteur:

Manon, geboren in 1973, is al bijna 30 jaar onafgebroken werkzaam in het regulier- en speciaal onderwijs. Hier werkte ze als leerkracht, gediplomeerd RT’er en intern begeleider. Bovendien werkte ze voor het Regionaal Expertise Centrum speciaal onderwijs REC 4 vanuit een ZMOK-school en REC 3 vanuit een school voor (chronisch) zieke kinderen. Ze runt al ruim 17 jaar haar succesvolle onderwijspraktijk SGATKITS voor Remedial Teaching & Kinder- en Jongerencoaching. Vanwege haar passie voor persoonlijke ontwikkeling is ze in 2015 daarnaast haar tweede bedrijf gestart; M. voor Coaching, Counseling, Training en Conflictbemiddeling waarbij ze adolescenten, volwassenen en professionals begeleidt. Zeker tijdens & ná de coronapandemie merkte Manon dat er een 'verschuiving' plaats vond. Nog nooit hadden zoveel mensen mentale problemen en Manon wil heel graag jong en oud(er) helpen zich lekkerder, positiever en gelukkiger te laten voelen. "Wat werkt voor kinderen om zich happy te voelen is in de basis voor een groot deel hetzelfde voor iedereen" aldus Manon. Ze ontwikkelde de trainingen "IK BEN CR8IG" en "STRESS LESS". Ook bracht ze een set met positieve affirmatiekaarten op de markt. Kortom; Manon is een positieve, bevlogen onderneemster met een 💛 voor onderwijs, welbevinden en persoonlijke groei die ervan houdt het zelfbeeld en leven van jong en oud(er) positiever, liefdevoller en gelukkiger te maken.

Geef een reactie